Wat we niet zeggen – Nadine Swagerman

Na de plotselinge dood van zijn vader verhuist de zeventienjarige Tobias met zijn moeder en zusje naar de andere kant van het land. Weg van alle herinneringen die nu nog te pijnlijk zijn. In zijn nieuwe woonplaats ontmoet Tobias een ontzettend knappe, jongen: Jones. Hij nodigt Tobias uit om samen iets te gaan doen en ze spreken voor de volgende dag af. Al snel wordt Tobias gewaarschuwd, je kunt maar beter bij Jones uit de buurt blijven… Maar wat er precies speelt, wordt er niet bij verteld. De wildste verhalen gaan rond. Samen met zijn zusje gaat Tobias op onderzoek uit.

Kilometers zonlicht – Marike Goslinga

Peer en Leonne ontmoeten elkaar tijdens een wandeltocht. Al vanaf het eerste moment is Peer in de ban van Leonne en haar prachtige ogen. Gedreven door het idee dat hij een betere versie van zichzelf wil worden stelt hij zichzelf voor met een andere naam. Het helpt hem, hij durft nu de stoere jongen te zijn die altijd wat te zeggen heeft. Leonne heeft snel door dat de jongen liegt over zijn naam en waarschijnlijk over nog wel meer dingen. Er ontstaat een spanning tussen de twee die een afstand creëert, maar tegelijkertijd zorgt voor aantrekking.

Heartstopper – Alice Oseman

Graphic novel

Een heerlijke serie over Nick en Charlie. In deze graphic novels ontmoeten twee jongens elkaar. Charlie ontdekt dat hij meer voelt voor zijn nieuwe vriend, wat niet echt handig is, want Nick is hartstikke hetero. Maar dat blijkt niet waar te zijn. Heartstopper is een zeer toegankelijke en hartverwarmende serie over elkaar leren kennen en ontdekken wat je voor elkaar voelt.

We moeten je iets vertellen – Marlies Slegers

Hazels ouders gaan scheiden en al snel besluit ze dat ze er alles aan zal doen om dat te voorkomen. Ze is vastbesloten om haar ouders te laten zien hoe leuk ze elkaar vinden, maar ze zal ook moeten achterhalen wat het geheim is waar haar vader mee rondloopt. Want dat heeft kennelijk te maken met hun scheiding.
Terwijl iedereen lekker op vakantie gaat, wordt Hazel naar haar oma op een saai eiland gestuurd. In de drie weken daar wordt ze continu met nieuwe uitdagingen geconfronteerd, maar ontdekt ze ook wat liefde eigenlijk betekent. 

Mondi – Milouska Meulens

DeeJay en zijn drie broers horen van hun ouders dat ze naar Nederland gaan verhuizen en Curaçao zullen verlaten. Ze hebben en missie en besluiten uit te zoeken wat het rare ding in de boom is, bij het verlaten huisje in de natuur is waar ze dagelijks doorheen lopen. Maar ondertussen heeft DeeJay nog een missie, hij hoopt het hart van de prachtige Soñia te veroveren…
Een verhaal waarin de verliefdheid geen hoofdrol speelt, maar wel steeds een terugkerend element is dat het verhaal extra diepte geeft. 

Blijf zachtjes bij me – Jacqueline Woodson

Op hun eerste schooldag lopen Ellie en Miah elkaar letterlijk tegen het lijf en al snel zijn ze stapelverliefd op elkaar. Toch brengen ze de buitenwereld zo min mogelijk op de hoogte van hun geluk, omdat ze bang zijn voor onbegrip. Als ze op straat lopen, worden er regelmatig opmerkingen gemaakt of gevraagd of het goed met Ellie gaat, alsof ze niet veilig zou zijn bij Miah. Mensen zijn het niet gewend om een wit meisje met een zwarte jongen samen te zien.Vliegen – Paulien Weikamp

Umut verprutst het in de eerste twee weken van zijn zomervakantie al helemaal. Hij gaat joyriden met de auto van zijn ouders en rijdt hem in de prak. Om zijn vader aan geld te helpen om een nieuwe auto te kunnen kopen, neemt hij een baantje, maar dat betaalt slecht. En voor hij het weet begeeft hij zich in criminele kringen. Het is niet wat hij wil, het gebeurt gewoon, alsof hij niet anders kan.
Maar dan ontmoet Umut een mysterieus meisje. Hij wordt verliefd en er ontstaat een bijzondere band tussen de twee. 

Grijs – Carlie van Tongeren

Het was de avond van het laatste strandfeest van de zomer. Chaja keek ernaar uit. Ze danste de hele avond en flirtte met Wes. Ze zoenden en vertrokken aan het einde van de avond richting de duinen. Dat is precies waar Wes de hele zomer al op hoopte. Chaja was zijn zomerprojectje. Daar in de duinen doet Chaja volgens Wes moeilijk en Chaja voelt zich daarna vooral rot. Een gevoel dat lang blijft hangen. 
Een sterk verhaal over het grijze gebied met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zowel vanuit het perspectief van Chaja als Wes wordt verteld. 

Pardalita – Joan Estrela

Graphic novel

Raquel woont in een klein stadje, haar ouders zijn gescheiden en ze heeft twee beste vrienden. Dan komt er een nieuw meisje bij haar op school: Pardalita. Zij maakt iets los in Raquel waardoor ze zichzelf niet meer is. Ze negeert haar vriendje, die het vervolgens uitmaakt, en kan aan niets anders denken dan aan Pardalita. Is ze verliefd aan het worden?
Een fijne graphic novel met een klein en lief verhaal over de spanning die vrijkomt als je verliefd bent. 

Aan de andere kant van geluk – Nadine Swagermen

Gwen en Isa ontmoeten elkaar tijdens groepstherapie. Ze vinden steun in de groep, maar ook bij elkaar. Het klikt goed tussen de meiden, ze durven open en eerlijk tegen elkaar te zijn en voelen zich hierdoor gehoord en een stuk minder eenzaam. Al snel wordt duidelijk dat de meiden meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap. In dit verhaal wordt duidelijk dat verschillende gevoelens naast elkaar kunnen bestaan. Je kunt persoonlijk een moeilijke periode doormaken en tegelijkertijd ontzettend verliefd en gelukkig zijn, een waardevolle boodschap in een tijd waarin we gewend zijn vooral veel perfecte plaatjes te zien. Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Wilbur is, net als alle andere hoofdpersonen in de boeken van Susin Nielsen, een buitenbeentje. Hij ligt niet zo lekker in de groep en is sociaal wat onhandig. Tijdens een uitwisseling raakt hij tot over zijn oren verliefd op het Franse meisje dat bij hem logeert, maar durft daar niets mee te doen. Dan besluiten zijn vrienden hem een make-over te geven à la Queer Eye, de Netflix-serie. Het resultaat is een heerlijk verhaal vol humor dat je al je leerlingen gunt.

Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen

Een verhaal waarin veel gebeurt met de personages. Ze ervaren onzekerheid, heel veel boosheid, machteloosheid en worden ook nog eens behoorlijk beperkt door die vervelende coronamaatregelen. Er ontstaat een beweging van aantrekken en afstoten tussen Joshua, Sergio en Dylan, doordat er dingen gebeuren waar anderen moeilijk mee om kunnen gaan, terwijl ze ook niet goed zonder elkaar kunnen. En dan is Lindsey er ook nog, waar Joshua regelmatig behoorlijk van in de war raakt.
Door het grove taalgebruik en directe taalgebruik is het een provocerend verhaal dat regelmatig schuurt aan wat wel of niet oké is om te doen of zeggen, zonder de grenzen echt over te gaan of anderen te kwetsen.

#selfie – Caja Cazemier

Check onze video hier!

Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar ‘een mooie vrouw’ vindt, voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. 
Elke dag appt ze met Twan, en algauw wil hij ook skypen. Mirte gaat helemaal op in haar internetrelatie. Maar dan wil Twan meer van haar zien, meer bloot. En hij wil haar in het echt ontmoeten…. 
Gaat ze hierop in? En is Twan wel de jongen die hij zegt te zijn? 
Een beangstigend realistisch boek. Mirtes verhaal kan iedereen overkomen!

Docent of andere leesbevorderaar?

Deze lijst is samengesteld in samenwerking met Lezenslessen. Klik hier voor uitgebreide info over de lijst of ga naar www.lezenslessen.nl voor lesideeën, tips, trainingen en meer.