De bloedzomer van 1997 - Daniëlle Bakhuis

Horror

Geen enkele tiener is veilig in Westerdam. Wie overleeft de angstaanjagende bloedzomer van 1997?
Check onze video hier!

 

Niemand in Westerdam is veilig. Kort nadat Laura is omgekomen, valt er een nieuw dodelijk slachtoffer. Voor Jasons ogen wordt Alice van haar leven beroofd door Dirtbag. Niemand gelooft hem. Dirtbag is een verzonnen personage uit een versje, toch…?

Een bloedstollend verhaal voor liefhebbers van jeugdhorror dat zich afspeelt in een tijd waarin nog geen smartphones bestonden. Wat doe je als je je niet veilig voelt en je kunt niemand om hulp vragen?

Clownsnacht – Daniëlle Bakhuis

Horror

Fara past op twee kinderen in een kasteelachtig huis. Er gebeuren vreemde dingen. Had ze deze oppasklus wel aan moeten nemen?

 

Fara past een avondje op twee jonge kinderen. Suzie en Marnix wonen met hun ouders in een kasteelachtig huis dat vol hangt met opgezette dieren. Nadat Suzie huilend wakker is geworden en het heeft over een clown en Fara dingen ziet en hoort die haar een vreemd voorgevoel geven, begint ze te twijfelen of ze wel veilig is…

Een razend spannend verhaal met verwijzingen naar urban legends. Een aanrader voor de liefhebbers van horror.

Museumnacht – Chinouk Thijssen

Thriller

Acht vrienden doen mee aan een wedstrijd en brengen een nacht door in een museum waar eerder gruwelijke moorden zijn gepleegd. Dan valt er opnieuw een dode.

 

Het is een jaar geleden dat het Instamuseum zijn deuren sloot nadat er een zeer gewelddadige, meervoudige moord is gepleegd. Nu loven twee YouTubers  50.000 euro uit aan het groepje vrienden dat een nacht in het museum durft door te brengen. De vriendengroep van Ziggy geeft zich op en wordt uitgekozen! Het is het perfecte afscheidsfeestje, want Ziggy verhuist naar Londen. Helaas slaat de sfeer die avond volledig om, het lijkt er zelfs niet op dat ze allemaal levend naar buiten zullen komen…

Thornhill – Pam Smy

Graphic griezelverhaal

Ella is pas verhuisd en ziet vanuit haar raam de ruïnes van het weeshuis Thornhill. Daar dwaalt een meisje rond, dat Ella langzaam een droevig verleden intrekt. Graphic novel in zwart-wittekeningen met dagboekfragmenten.

 

Ella is net verhuisd en vanuit haar kamer kijkt ze uit op een groot vervallen huis, Thornhill. Ze denkt in de verwilderde tuin een meisje te zien, en gaat op onderzoek uit.

Parallel lees je het verhaal van Mary. Thornhill was een opvanghuis voor meisjes, en Mary was een van de laatste bewoners, toen het huis in de jaren tachtig werd opgeheven…
Een indrukwekkend werk! Het verhaal van Ella wordt verteld in paginavullende illustraties, dat van Mary in dagboekvorm.

Escape room – Maren Stoffels

Thriller

Alissa, Milas, Mint en Sky geven zich op voor een uurtje in een escape room, maar de spelleider heeft heel andere plannen… Check onze video hier!

 

Vier vrienden geven zich op voor een escape room. In dit spel moeten ze binnen zestig minuten zien te ontsnappen uit een kamer. Maar wat gebeurt er als de persoon die hen opsluit niet van plan is hen te laten gaan? Een van de jongeren is het doelwit. Maar wie?

Gegijzeld – Chinouk Thijssen

Thriller

Yasmine en Jason (ik-personen) gaan naar het feest van Casper. De avond verandert in een nachtmerrie als iedereen wordt gegijzeld door een groep gemaskerde gewapende mannen.

 

Ontzettend spannend, levensecht en heel toegankelijk, dat is Gegijzeld. Deze novelle won in 2022 de Prijs van de Jonge Jury. De lezer volgt in dit verhaal twee perspectieven, dat van Yasmin en van Jason die aan het einde van het schooljaar naar een feest gaan bij een klasgenoot thuis. Het feest loopt ontzettend uit de hand.

Een verhaal dat de lezer van begin tot eind in zijn greep houdt.

Niets te verliezen – Jennefer Mellink

Thriller

Elijah verlangt naar meer spanning in zijn leven, en zoekt daarbij steeds vaker de grenzen op. Als Romee merkt dat er vreemde dingen gebeuren in haar huis, gaat ze op onderzoek uit.

 

Na de plotselinge dood van haar vader is Romee met haar moeder en zusje naar een nieuwe woning verhuisd. De herinneringen aan hun vader in het oude huis waren te pijnlijk. Het valt Romee op dat er vreemde dingen in huis gebeuren. Voorwerpen liggen soms op een andere plek of verdwijnen, maar haar huisgenoten geloven haar niet. Samen met haar beste vriendin gaat ze op onderzoek uit.

Slipjacht – Jowi Schmitz

Griezelavontuur

Matteo gaat ervandoor tijdens een schoolkamp op de Veluwe nadat zijn vader een duistere ontdekking heeft gedaan. Maar in het bos schuilt een groot gevaar. Check onze video hier!

 

Na een vervelend voorval thuis besluit Matteo tijdens het schoolkamp weg te lopen van de groep. Hij wil verdwijnen en zoekt een plekje in het dichte bos waar hij onzichtbaar is. Dat blijkt moeilijker te zijn dan hij dacht. De eerste nacht is het verschikkelijk slecht weer. Ook heeft Matteo het gevoel dat hij niet alleen is. Wordt hij in de gaten gehouden?

Voor de lezer is het duidelijk, want die volgt naast het perspectief van Matteo ook dat van een personage die zichzelf de Mosman noemt en allesbehalve vriendelijk overkomt…

Villa Vita Nova – Jeroen van Berckum

Thriller / horror

Jip gaat werken bij een tehuis waar ouderen een nieuw leven krijgen. Er hangt een vreemde sfeer. Als een van haar collega’s verdwijnt, doet Jip een bizarre ontdekking. 

 

Villa Vita Nova is een plek waar ouderen op het einde van hun dagen een nieuw leven krijgen. Maar als Jip er voor haar eerste vakantiebaantje aan de slag gaat, krijgt ze het gevoel dat er iets aan de hand is. De medewerkers hebben een vreemde blik in hun ogen en de ouderen stellen eigenaardige vragen. Als er plotseling een collega verdwijnt en Jip op onderzoek uitgaat, doet ze een gruwelijke ontdekking … Het bloedstollende eerste deel van De schaduwkronieken.

Shame on you – Margje Woodrow

Thriller

Een vriendengroep sluipt een vakantiehuisje binnen, maar hun ontspannen weekend verandert in een nachtmerrie als er iemand uit is op wraak en ontsnappen onmogelijk is…

 

Een groep vrienden knipt een gat in het hek van een vakantiepark en breekt in in een leegstaand vakantiehuisje. Maar wat een chillweekend moest worden, wordt een weekend vol spanningen. Onderling heerst er onrust en er is ook een andere dreiging. Iemand vindt dat de groep zich dood moet schamen en doet er alles aan om ze dat duidelijk te maken.

Game on – Cis Meijer

Thriller

De uitnodiging om deel te nemen aan een youtubeserie, blijkt de start van een gruwelijk spel. Check onze video hier!

 

Vijf vrienden krijgen een mysterieuze uitnodiging om deel te nemen aan een populair YouTube-spel. De finale zal plaatsvinden in een afgelegen landhuis en er valt veel geld te verdienen! Maar de uitnodiging blijkt de start van een gruwelijk spel. Hoever gaan de vrienden voor elkaar? Hebben ze alles voor elkaar over of niet? En wie heeft het op hen gemunt, en waarom?

Woeker: De invasie – Kenneth Oppel

Science fiction

Na een heftige regenbui raakt de wereld overwoekerd door giftige, vleesetende planten. Alleen Anaya, Seth en Petra lijken immuun voor het gif. Ze ontwikkelen alle drie vreemde krachten. Lukt het hen de invasie te stoppen? 

 

Plotseling groeien er overal zwarte stengels uit de grond die zich al snel ontwikkelen tot enorme planten en bloemen die giftige pollen in het rond schieten. Alles raakt overwoekerd, van akkers tot straten en huizen.

De impact is enorm en iedereen heeft last van de giftige stoffen uit de planten. Iedereen, behalve Anaya, Petra en Seth. Deze jongeren lijken immuun voor de planten. Ze begrijpen er niets van. Wat hebben zij met elkaar te maken? Kunnen zij deze invasie tegenhouden?

Docent of andere leesbevorderaar?

Deze lijst is samengesteld in samenwerking met Lezenslessen. Klik hier voor uitgebreide info over de lijst of ga naar www.lezenslessen.nl voor lesideeën, tips, trainingen en meer.